Oxygen Chrome

Ni vet när man älskar någon i surrealistiska mängder

2015-07-25 | 17:06:08
Efter att ha varit ensam i lägenheten i två veckor, läst böcker och tränat som en dåre för att få tiden att gå, kom han äntligen hem, och det var magiskt fint. Ni vet när man varit borta länge, äntligen kommer hem och kan identifiera den doften som utgör ens eget hem? Så var det att få hålla om och kyssa honom igen. Vi lagade lasagne och kröp ner i en nybäddad säng och kollade på Retro på svtplay. Älskar honom. Nu ska vi snart bege oss mot Bergakungen och se Paper Towns. Men först ska jag locka håret, för jag har faktiskt tagit steget och klippt det superkort (enligt mig) så att det blir precis så som jag alltid önskat.
Ska så småningom, om tekniken vill samarbeta, ladda upp videon från vår Berlinresa, samt lite annat trevligt.
Morgonsolen är väldigt tacksam i vårt hem. Nu har dessvärre stormen kommit till vår del av landet lagom.
 
 
 
 

Goodbye Berlin!

2015-07-09 | 12:23:00
Sista dagen återvände vi till Berliner Dom, denna gång för en guidad tur inne i kyrkan.
Blir så blödig inne i utsmyckade kyrkor. Drabbas av saligheten. Mönstret och arkitekturen tilltalar mig också.
Turen bestod av olika moment, som slutade högst upp på kyrkans tak med en otrolig utsikt. För att komma dit upp behövde man bestiga ett antal trappor i obehagligt trånga utrymmen, och man blev även varnad för att det skulle vara fysiskt krävande. Jag som llider av en smärre klaustrofobi trivdes lagom.. Var helt svett väl däruppe!
 Men det var värt det för utsikten. Jag rekommenderar alla som besöker Berlin att ta denna turen i Berliner Dom sista dagen, för att kunna se över de platsen i staden man besökt under resans gång.
På eftermiddagen var vi dessvärre tvungna att ta flyget hem. Väldigt sorgligt, så fort vi kom hem till vår trista alldagliga lägenhet längtade vi tillbaka.
Hem från vår sista frukost gick vi förbi en street art som passade väl in.
Men det är inte sista gången vi ses, Berlin! Gillar dig ju så.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Berliner Dom & arkitektur

2015-07-08 | 23:31:58
Onsdagen ägnades åt att utforska Berlins arkitektur, bland annat Berliner Dom, deras lutherska domkyrka och den största protestantiska kyrkan i staden. Insidan sparade vi dock till sist på resan. Vi passerade ett flertal museum, t.ex ”Altes” (gamla) och Konstmuseet. Vi stannade upp och dock en fika bredvid floden Spree som kryllade av turistbåtar.
Vi vandrade vidare mot Nikolaiviertiel, en del av stadsdelen ”Mitte” där vi bodde. Torget var belägrat av en blom- och dammanläggning som var väldigt vacker. Vi samlade oss på hotellet, efter förmiddagens värmebölja, och tog riktning mot Sony Center vid Potsdamer Platz på kvällen. Där bjöd jag Emil på födelsedagsmiddag i förskott. En av mina topp 10 middagar. Bästa sällskapet på en magiskt vacker plats, och med riktigt god mat. ”Blackened salmon”, dvs soya- och honungsmarinerad lax med två sorters tillagad potatis. Gooott.
Till skillnad mot vår första dag i Berlin var gatorna i större utsträckning fyllda av folkmassor. Måndagar är tydligen en outtalad vilodag, då många verksamheter bedriver helgarbete. Här väljer man då att ta ut ledighet, eller åtminstone inte göra ett dyft under dagen.
 
 
 
 
 
Gatulamporna i delar av Berlin har en unik design, av en man med hatt, den s.k Ampfelmann. Den introducerades 1961 inom psykologins ramverk på vetenskaplig grund, då bilförare tycktes reagera snabbare på tilltalande symboler.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hotellrummet, i ekologiska och estetiska förtecken.
 
 
 
 
 
 
 

Die Berliner Mauer & Checkpoint Charlie

2015-07-07 | 21:47:00
Under tisdagen letade vi upp ett frukostställe, Thürmann Café, som skulle komma att bli stamcaféet under resan.
Därefter begav vi oss mot Checkpoint Charlie och ett besök på det närliggande museet. Ärligt talat, blev jag starkt ifrågasättande till hur turisthypeat platsen var. Att fotograferas med soldaterna kostade 2 euro "per pose", och inuti museet ville de ta 2 euro betalt för att tillåta fotografering. Det gav jag rent ut sagt, fan i. Historia ska vara gratis.
Utställningen var väldigt intressant, och visade både höjdpunkter och små anekdoter ifrån människors personliga livssituationer under DDR-tyrannstyret.
Påväg hem passerade vi en av de längre delarna av muren som är bevarat. Älskade att läsa alla små meddelande med namn och datum som folk klottrat ner vid och efter murens fall.
På kvällen gick vi ut och åt på Alexanderplatz. Värmen var extra påtaglig, med inte ett enda moln på himlen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Säger dem hur dem tänker? Tänker dem på hur dem säger?"

 
 
 
"Frihet är alltid oliktänkandes frihet"
 
Jämför med ovanstående bild ifrån platsens nutid.
 
 
En vädjan till Putin om att frigöra Ukraina ur Rysslands järnhand.
 
 
 

Berlin --> Alexanderplatz, Brandenburg & Potsdamer Pl.

2015-07-06 | 21:52:00
 Berlin var varmt, vänligt och vackert! Vi är väldigt nöjda med resan, och kan rekommendera staden starkt! Det var inte vårt sista besök där.  Då sätter vi igång den första omgången bilder ifrån dag ett i Berlin. Vi upptäckte väldigt snabbt att vi intagit rollen som överambitiösa turister, då vi hann med förvånandsvärt mycket första dagen. Vi hann till och med besöka alla platser två gånger. Därför är detta inlägget extra långt. Jag har inga bilder ifrån flygturen, då jag hade fullt upp med att kontrollera min flygrädsla. Vi anlände vid lunchtid och begav oss direkt till Alexanderplatz, som låg i närheten av hotellet. På vägen hälsade vi på Nikolaikirche och en del konst. Spiran på bilderna kallas fernsehenturm, dvs tv-tornet, Tysklands högsta byggnad. Worldtime Clock är också en given favorit. Jag handlade en väska på Primark som var löjligt billigt och sedan åt vi middag. Himlen var belägrad av moln, och således svårfotograferad. Ändå var det tokigt varmt, ca 25°C. Efter en vila på hotellet siktade vi mot oss sydvästra delen på kvällen, Potsdamer. Påväg mot Brandenburger Tor passerade vi ett minnesmärke av förintelsen, The Memorial to the Murdered Jews of Europe. Man kom ganska långt ner från marken när man gick ner mellan stenarna. En sorglig men ack så vacker plats i solnedgången. Gatan upp nådde man Brandenburger Tor (Gate) på Parizer Plats, med den amerikanska ambassaden bredvid, med ståtligt prydd flagga den historiska händelsen för hbtq-personer och världsfreden i allmänhet till ära.
Vid Potzdamer Platz ligger Sony Center, en magnifikt upplyst men tyvärr så svårfotograferad byggnad. Innuti dolde sig ett flertal restauranger, en Sony-butik, Imax-biograf och caféer. Vi stannade tills det mörknade, såklart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ser ni ansiktet som döljer sig i byggnaderna?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jordgubbsfrossa på födelsedag

2015-07-05 | 22:28:14
Nu har vi återvänt i Sverige sedan ett par dagar tillbaka, och värmen tog vi med oss. Idag firade vi Emils tjugioårsdag med grädd-jorgubbs-hallon-och-nutella-tårta.
Grattis på dig, min fina ♥